Paikka Vapaana - kirja elämän synkkyydestä


Sain jokin aika sitten luettua J.K. Rowlingin kirjan Paikka Vapaana (The Casual Vacancy). Kirja kuvaa pikkukaupungin elämää. Kukaan kaupungin asukkaista ei ole onnellinen. Jokaisella on toinen toistaan suurempia salattuja tai julkisia ongelmia.

Valitsin alkuun sanat "sain luettua". Se kertoo jonkin verran lukukokemuksestani. Kirja oli periaatteessa ihan kiinnostava, mutta sen synkkyys oli ahdistavaa. Olisin toivonut, että edes jollain henkilöllä olisi ollut jonkinlainen toivo paremmasta.

Olen asunut elämästäni suurimman osan pienellä paikkakunnalla, eikä Turkukaan mikään suurkaupunki ole. En kuitenkaan koe, että elämä olisi kummallakaan paikkakunnalla niin suvaitsematonta ja ikävää kuin J.K. Rowlingin luomassa paikassa on. Ihmisillä on tottakai ongelmia, mutta todellisessa elämässä niihin on välillä myös ratkaisuja. Ahdistavinta kirjassa oli se, että ongelmattomat ja positiiviset ihmiset puuttuivat kokonaan. Kaupunkiin oli kerääntyneet kaikki ongelmat, joita ihmisillä voi kuvitella olevan.

Ongelmien kuvaus herättää pohtimaan sitä, mikä yhteisöissä ja yhteiskunnissa on vikana: itsekkyys. Ihmiset ajattelevat vain itseään ja omia ongelmiaan, eikä toiset ihmiset ja heidän auttaminen kiinnosta. Mieluummin ongelmat halutaan pyyhkiä pois silmistä. Tätä kuvastaa hyvin se, miten kirjan Pagford halusi erottaa itsestään pahamaineisen Fieldsin alueen. Ikään kuin ongelmat katoaisivat silmät sulkemalla.

---
Otin kuvan tänä aamuna työmatkallani. Lauantaiaamuna kaupunki oli hiljainen. Yhtäkkiä näin edessäni tontun. Huomasin vasta lähempänä, että tonttu pitää kädessään asetta. Kuvassa oleva tonttu voisi ihan hyvin asua J.K. Rowlingin luomassa Pagfordin kaupungissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Feta-pinaatti-lohi-kiusaus

Muutto Wordpressiin

Miltä tuntuu sairastaa ja laihtua, vaikka ei haluaisi?